P E R S B E R I C H T

 

“sous vide hét geheim van de top chef’

Neem de tijd voor het koken, want ook in de keuken geldt: haastige spoed is zelden goed! Met de ‘Espressions DUO Sous-Vide & Slow Cooker’ kun je tijd en kwaliteit moeiteloos met elkaar combineren. Deze geweldige keukenhulp biedt niet alleen de traditionele ‘slowcooker functie’ voor smaakvolle stoofschotels, maar kent ook een sous vide instelling met een zeer nauwkeurige temperatuurinstelling.

De Franse chef-kok Georges Pralus deed in 1974 een bijzondere ontdekking. Wanneer hij vlees vacuümverpakt op een lage, constante temperatuur in een warmwaterbad gaarde, bleven alle sappen bewaard en werd het vlees botermals. Ook hadden factoren van buitenaf geen invloed omdat hij het vlees in een volledig afgesloten vacuümzak verpakt had. Deze kookmethode, ‘sous-vide’ of ‘onder vacuüm’ genaamd, vereist overigens wel een nauwkeurige temperatuurregeling. 

Het grootste verschil tussen bakken of grillen na sous-vide bereiding of direct in de pan is het overbrengen van temperatuur. Wanneer je vlees direct in de pan bakt, duurt het relatief lang voordat het midden gaar is. ‘Well done’ verandert zo in een droge schoenzool die ook nog eens een paar maatjes kleiner geworden is, doordat het smakelijke sap grotendeels verdwenen is. Door sous vide bereiding gaart het vlees al tot in de kern, waarna slechts heel kort aanbraden voldoende is voor de smakelijke, bruine kleur aan de buitenzijde. Het grote verschil is dus het volledige behoud van sap, volume en smaak. Deze bereiding brengt nog meer voordelen met zich mee, omdat de toegevoegde kruiden en specerijen alle tijd hebben om in het vlees te trekken en hun smaak af te geven. Daarnaast wordt goedkoper vlees met veel spierweefsel niet taai maar juist extra mals.

We hebben de proef op de som genomen met twee varkenshaasjes. Het ene varkenshaasje hebben we 1 uur laten garen in de Espressions Sous-Vide op 57°C en daarna heel kort in de grillpan rondom aangebraden. Het tweede stukje vlees hebben we 5 minuten per zijde in de pan gegrild en zoals het hoort even laten rusten onder aluminiumfolie. Het resultaat is opvallend! Het vlees uit de Sous-Vide is veel malser, sappiger en smakelijker.

De ‘Espressions DUO Sous-Vide & Slow Cooker’ is een ideale en betaalbare aanvulling op de keukenuitrusting van de kookliefhebber. Een professioneel Sous Vide systeem kost namelijk al snel vele honderden euro’s. Dit handige apparaat biedt daarnaast niet alleen de mogelijkheid om een smaakvol stukje vlees of vis ‘sous vide’ te bereiden, maar stelt je ook in staat om met de slowcookfunctie heerlijke traditionele stoofschotels en vele andere lekkernijen te bereiden.

De Espressions DUO Sous-Vide kost € 149.00 euro en is verkrijgbaar bij goed gesorteerde kookwinkels in Nederland en België. Kijk op www.itmonline.nl voor het dichtstbijzijnde verkooppunt. 

 

---- EINDE PERSBERICHT ----

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met IT&M, telefoonnummer: 040-2901130 of e-mail: info@itmonline.nl

IT&M is specialist in hoogwaardige keukenapparatuur voor zowel de professional als de consument en vertegenwoordigt een aantal bekende producenten van keukenapparatuur in de Benelux. IT&M richt zich vanuit haar vestiging in Eindhoven op de betere kookwinkels, speciaalzaken en een aantal kwaliteitsketens.

DOWNLOAD HIER DE BEELDEN